Nem múlhat el ősz gesztenye nélkül!
A vadgesztenyéket minden gyerek gyűjti, majd készít belőle különféle díszeket.
Én most azonban a gesztenye szelíd változatáról írok.
A legtöbb ember számára a gesztenye szezon valamikor a karácsonyi vásárok kezdetekor indul - a sült gesztenye csábít mindenkit. A bárhol elérhető gesztenyepüré pedig örök otthoni kedvenc.
Azonban azt érdemes tudni, hogy a gesztenye igazi szezonja október közepén van - így már tulajdonképpen vége. Lepotyogtak a fáról, összeszedték, elkerültek a piacokra, a kereskedőkhöz. Ha igazán finom és friss gesztenyét szeretnél vásárolni, akkor azt még mindenképpen most keresd (bár az ára ....nah....)
Szerencsés vagyok! Van egy nagy gesztenyefa a kertünkben és még vagy 5 apósom birtokán. Így könnyen jutok hozzá - csak a felszedéssel kell megküzdeni!
És amilyen finom, annyira védi is magát!
Ennek ellenére, mi hősiesen megküzdöttünk velük, aztán egy részét sütve megdézsmáltuk, a többiből pedig gesztenyepüré készült.
Ha Te nem vagy ilyen szerencsés, akkor az alábbiakat vedd figyelembe gesztenye vásárlásakor!
- ha teheted piacon szerezd be, mire egy multihoz bejut, sok idő eltelik - ott ritkán lehet frisset találni
- fényes, barna szeműeket keres - ezek az igazán frissek. Ezeket nem kell hosszadalmasan előkészíteni. Minél szürkébb, fakóbb annál régebbi.
- sütni szeretnéd? akkor kissebb - közepes szeműeket keress! Gyorsabban átsül és általában ezek édesebbek is. Főzni jobb a nagyobb szeműt.
És, ha már beszerezted:
-sütéshez a világosabb, szélesebb részen végd be, olyan mélyen, hogy a belső héját is átvágd. Ez kb 3 mm. Láttam olyan recepteket a neten, ami javasolja, hogy áztassuk be előtte. Én sose tettem - bár lehet a réginél jót tesz. Tepsiben süsd addig, míg a vágás mentén szétnyílik és a belseje elkezd pirulni. Menet közben forgasd meg - a hővédő kesztyű jó eszköz vagcs csak simán rázogasd meg a tepsit. Utána szedd ki egy hőálló edénybe, és néhány percre fedd be konyharuhával.
- főzéskor tedd annyi vízbe hogy ellepje és főzd puhára - hogy mennyi idő ez nagyon változó, gesztenyétől függő. Meghámozva is finom , de húsdarálón lehet pürésíteni. Jól tűri a fagyasztást!
Jó csemegézést!