Inspiráló Évszakok

Gesztenyézzünk!

2015. november 08. 10:26 - PSzilvia

Nem múlhat el ősz gesztenye nélkül!
A vadgesztenyéket minden gyerek gyűjti, majd készít belőle különféle díszeket.
Én most azonban a gesztenye szelíd változatáról írok.

A legtöbb ember számára a gesztenye szezon valamikor a karácsonyi vásárok kezdetekor indul - a sült gesztenye csábít mindenkit. A bárhol elérhető gesztenyepüré pedig örök otthoni kedvenc.

Azonban azt érdemes tudni, hogy a gesztenye igazi szezonja október közepén van - így már tulajdonképpen vége. Lepotyogtak a fáról, összeszedték, elkerültek a piacokra, a kereskedőkhöz. Ha igazán finom és friss gesztenyét szeretnél vásárolni, akkor azt még mindenképpen most keresd (bár az ára ....nah....)

Szerencsés vagyok! Van egy nagy gesztenyefa a kertünkben és még vagy 5 apósom birtokán. Így könnyen jutok hozzá - csak a felszedéssel kell megküzdeni!
És amilyen finom, annyira védi is magát! 

20151025_142502.jpg

Ennek ellenére, mi hősiesen megküzdöttünk velük, aztán egy részét sütve megdézsmáltuk, a többiből pedig gesztenyepüré készült.

cats2.jpg

Ha Te nem vagy ilyen szerencsés, akkor az alábbiakat vedd figyelembe gesztenye vásárlásakor!

 - ha teheted piacon szerezd be, mire egy multihoz bejut, sok idő eltelik - ott ritkán lehet frisset találni
 - fényes, barna szeműeket keres - ezek az igazán frissek. Ezeket nem kell hosszadalmasan előkészíteni. Minél  szürkébb, fakóbb annál régebbi.
- sütni szeretnéd? akkor kissebb - közepes szeműeket keress! Gyorsabban átsül és általában ezek édesebbek is.  Főzni jobb a nagyobb szeműt.

 És, ha már beszerezted:

-sütéshez a világosabb, szélesebb részen végd be, olyan mélyen, hogy a belső héját is átvágd. Ez kb 3 mm. Láttam olyan recepteket a neten, ami javasolja, hogy áztassuk be előtte. Én sose tettem - bár lehet a réginél jót tesz. Tepsiben süsd addig, míg a vágás mentén szétnyílik és a belseje elkezd pirulni. Menet közben forgasd meg - a hővédő kesztyű jó eszköz vagcs csak simán rázogasd meg a tepsit.  Utána szedd ki egy hőálló edénybe, és néhány percre fedd be konyharuhával.

- főzéskor tedd annyi vízbe hogy ellepje és főzd puhára - hogy mennyi idő ez nagyon változó, gesztenyétől függő. Meghámozva is finom , de húsdarálón lehet pürésíteni. Jól tűri a fagyasztást!

 20151024_093445-horz.jpg

 Jó csemegézést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://inspiraloevszakok.blog.hu/api/trackback/id/tr418057136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása